Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różne ceremoniały, składniki oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnorodnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczywistości wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest apetyczna i sycąca.