restauracja w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, lecz też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy zazwyczaj poszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy poszukują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których są w stanie o dużo lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.